Monday, 13 June 2016

"Στρατιώτης του Χαλιφάτου στις ΗΠΑ" ο μακελάρης του Ορλάντο -Επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές

Μια τέτοια αιματηρή επίθεση, την πλέον πολύνεκρη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορούσε να την αφήσει ανεκμετάλλευτη. Και φαίνεται πως την καρπώνεται πέρα για πέρα. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το site ΑΜΑQ, που συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές, το Ισλαμικό Κράτος σε ραδιοφωνικό μήνυμα που μεταδώθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό al-Bayan, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πίσω από το μακελειό στο νυχτερικό κέντρο Pulse στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Πώς ένας άνθρωπος γνωστός στο FBI για την υιοθέτηση εξτρεμιστικών θέσεων κατόρθωσε να αγοράσει όπλα και να περάσει στην πράξη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους στο κλαμπ του Ορλάντο; Το ερώτημα επανέρχεται μετ΄επιτάσεως την επομένη της επίθεσης.

Η έρευνα του FBI επέτρεψε τον εντοπισμό ήδη χθες του Ομάρ Σεντίκ Μάτιν, 29 ετών, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ως δράστη της επίθεσης κατά του νάιτ κλαμπ Pulse. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεση, την πιο αιματηρή του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο νούμερο 911 και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , σύμφωνα με τον αξιωματικό του FBI στο Ορλάντο Ρόναλντ Χόπερ.

Ενας από τους τραυματίες, ο Έιντζελ Κόλον Τζούνιορ, περιέγραψε στον πατέρα του έναν οπλισμένο άνθρωπο, κύριο του εαυτού του, που έδρασε μεθοδικά.

«Περνούσε μπροστά από κάθε έναν που βρισκόταν στο έδαφος και τον πυροβολούσε για να είναι σίγουρος ότι πέθανε» , δήλωσε βγαίνοντας από το νοσοκομείο ο πατέρας του.

Οι σκηνές που διηγούνται οι μάρτυρες για την επίθεση του Ορλάντο θυμίζουν πολύ τη σφαγή στο παρισινό Bataclan, στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Τη χθεσινή νύκτα οι αρχές δημοσίευσαν κατάλογο με 10 ονόματα αναγνωρισμένων νεκρών, από τους 50 συνολικά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο κλαμπ Pulse.


Στο Ορλάντο, καθώς αρχίζουν να οργανώνονται οι πρώτες εκδηλώσεις μνήμης, τα βλέμματα στρέφονται προς την έρευνα, η οποία καλείται να δείξει εάν ο Ομάρ Σεντίκ Μάτιν έδρασε μόνο ή κατόπιν εντολής και να διευκρινιστεί η διαδρομή του μέχρι την επίθεση.

Χθες, ο Ρόναλντ Χόπερ δήλωσε ότι ο δράστης είχε ανακριθεί από το FBI τρεις φορές στο πλαίσιο δύο αστυνομικών ερευνών.

Η πρώτη, το 2013, είχε σχέση με εξτρεμιστικές δηλώσεις στον χώρο της εργασίας του. Εργαζόταν από το 2007 και μέχρι την επίθεση στη βρετανική G4S, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο.

Έπειτα από έρευνα και αφού συνομίλησε με τους συναδέλφους του, το FBI δεν κατόρθωσε να διαπιστώσει εάν πράγματι ο Ομάρ Μάτιν είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές και η ομοσπονδιακή αστυνομία έκλεισε την έρευνα.

Έναν χρόνο αργότερα, νέα ανάκριση, αυτή τη φορά με θέμα τις σχέσεις του με τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσάλα, έναν Αμερικανό της Φλόριντα που εντάχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν σκοτωθεί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό τον Μάιο 2014.


Tότε, το FBI είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι η επαφή μεταξύ των δύο ανδρών ήταν «αμελητέα» και «δεν συνιστά σημαντική σχέση ή απειλή».

Ελεύθερος και με λευκό ποινικό μητρώο, ο Ομάρ Μάτιν είχε στην κατοχή δύο άδειες οπλοκατοχής και έτσι μπόρεσε να αγοράσει, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο όπλο.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση του Ορλάντο νομιμοποιεί την πρότασή του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στο έδαφος των ΗΠΑ.

«Από την 11 Σεπτεμβρίου πλήθος μετανάστες και τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ», είπε.

Η συζήτηση αρχίζει πλέον να επικεντρώνεται στο γνωστό θέμα της οπλοκατοχής και του ελέγχου της στις ΗΠΑ.

Για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η χθεσινή επίθεση αποτελεί «νέα υπόμνηση της ευκολίας με την οποία κάποιος μπορεί να προμηθευτεί ένα όπλο που θα του επιτρέψει να πυροβολήσει ανθρώπους στο σχολείο, σε τόπο λατρείας, σε κινηματογραφική αίθουσα ή σε κλαμπ», εννοώντας τις επιθέσεις του Νιούτον (26 νεκροί, 2012) , του Τσάρλεστον (9 νεκροί, 2015), της Ορόρα (12 νεκροί, 2012).