Friday, 24 June 2016

Το Brexit καταργεί και τα αγγλικά από επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μπορεί να φαντάζει αμελητέο αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από το Brexit, όμως δεν είναι έτσι. Πρόκειται για τη γλώσσα. Ποια θα είναι η γλώσσα που θα μιλούν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε ποια θα συντάσσονται τα έγγραφα;

"Κομμένα" τα αγγλικά!

Μπορεί οι επίσημες γλώσσες να είναι 23, όμως τα αγγλικά είχαν την τελευταία δεκαετία κυριαρχήσει και ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στα ευρωπαϊκά όργανα με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που χρησιμοποιούν την γαλλική.

Με την αποχώρηση της Βρετανίας η αγγλική γλώσσα δεν είναι πλέον επίσημη γλώσσα καμίας χώρας και επομένως σύμφωνα με τον κανονισμό Ι-58 δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στις εργασίας των οργάνων της Ε.Ε., ούτε να συντάσσονται ευρωπαϊκά κείμενα σε αυτή τη γλώσσα!

Επομένως, αν δεν αναθεωρηθεί ο κανονισμός Ι-58, θα πρέπει να κυριαρχήσει μία άλλη γλώσσα!

Αλλά και στην περίπτωση που γίνει αναθεώρηση και παραμείνει η αγγλική, τότε θα εγερθούν άλλα ζητήματα και διάφορες μειονότητες χωρών θα ζητήσουν να συμπεριληφθούν στις γλώσσες της Ε.Ε.

Τα καταλανικά, τα βρετονικά, τα βασκικά ή τα ρωσικά από τις μειονότητες των βαλτικών χωρών.
Μία πραγματική Βαβέλ δηλαδή.

Το "σώζει" η Κύπρος;

Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Κι αυτός ο παράγοντας είναι η Κύπρος, η οποία έχει ως επίσημη γλώσσα και τα αγγλικά.

Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό μέσω Κύπρου να διατηρηθεί η αγγλική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...