Wednesday 29 June 2016

"Σφαγή" στη Σύνοδο Κορυφής για τις τράπεζες! Μέρκελ: "Μόνο με κούρεμα" -Ρέντσι: "Δεν θα μας κάνει κανείς το δάσκαλο"

Εκτός από τον Brexit στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε και ένας άγριος "πολεμος" ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι με αφορμή τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής πως οι κανόνες που θεσπίστηκαν για την οικονομική κρίση θα πρέπει να τηρούνται και μεταξύ αυτών μία διάσωση τράπεζαςς να μην επιβαρύνει τους πολίτες.

Αυτό στην ουσία σημαίνει πως η Άνγκελα Μέρκελ για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών επιθυμεί το λεγόμενα bail in που σημαίνει κουρεμα πρώτα σε μετόχους και ομολογιούχους και εν συνεχεία κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να ρίξει κεφάλαια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες της Ιταλίας.

Ωστόσο, το απαγορευτικό της Άνγκελα Μέρκελ στα ιταλικά σχέδια προκάλεσαν την οργή του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής ξεκαθάρισε πως η Ιταλία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για τις τράπεζες και πως να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας, χωρίς να παραβεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μάλιστα, με έντονο ύφος είπε χαρακτηριστικά πως "δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο", ένα καρφί που πήγαινε κατευθείαν στην Άνγκελα Μέρκελ.