Monday 27 June 2016

Ισπανικές εκλογές: Νίκη Ραχόι -Ηττα για Podemos, ήρθαν τρίτοι

Αρνητικές εκπλήξεις για το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, τους Podemos, επιφύλασσαν οι χθεσινές επαναληπτικές εκλογές.

Ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας καταποντίστηκε στην τρίτη θέση, καταφέρνοντας απλά να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Μεγάλος νικητής ο Μαριάνο Ραχόι.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία χθες, λαμβάνοντας, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, συνολικά 137 έδρες, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου κατά 14 έδρες (τότε είχε κερδίσει 123 έδρες).

Στη δεύτερη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν -αναμενόμενα- χαμηλό και ανήλθε στο 69,84%, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών, ενώ εμφανίζουν και σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου εξαμήνου.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου του 2015 το Λαϊκό Κόμμα με 28,72% είχε 123 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,01% 90 βουλευτές, οι Podemos με 20,66% 69 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,93% 40 βουλευτές.

Με ποιον θα κάνει κυβέρνηση ο Ραχόι

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι μπορεί να έκοψε πρώτο το νήμα, ωστόσο δεν κέρδισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών (του υπολείπονται 39 έδρες) και έτσι από σήμερα θα αρχίσουν και πάλι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ciudadanos: Θα αρχίσουμε συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα

Το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα.

Το PP κέρδισε τις εκλογές με 137 έδρες, ενώ οι Ciudadanos έλαβαν 32 έδρες. Μια συνεργασία των δύο κομμάτων δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, καθώς λείπουν ακόμη επτά έδρες. Ωστόσο, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Μεγάλοι χαμένοι ο Ιγκλέσιας και οι δημοσκόποι

Εκτός από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στον οποίο η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων επεφύλασσε μεγάλη ψυχρολουσία, καθώς ανέμενε ότι θα κερδίσει με ευκολία τη δεύτερη θέση και θα ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, μεγάλοι χαμένοι των ισπανικών εκλογών ήταν αδιαμφισβήτητα και οι δημοσκόποι οι οποίοι απέτυχαν τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στα exit polls να προβλέψουν το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα exit polls, έδιναν «πύρρειο» νίκη στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και δεύτερο κόμμα με αυξημένα ποσοστά τους Podemos!

Αναλυτικότερα, οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα exit polls, που... απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν τις αποφάσεις των Ισπανών ψηφοφόρων, έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:
  1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)
  2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)
  3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)
  4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)
Συγκινημένος ο Ραχόι

«Αυτή η ομιλία είναι η πιο δύσκολη της ζωής μου», είπε συγκινημένος μέσα σε χειροκροτήματα ο Μαριάνο Ραχόι.

Απευθύνομαι στο λαϊκό κόμμα και τους Ισπανούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, τόνισε και μίλησε για το ξεκίνημα του, στα 22 του χρόνια, όταν αφισοκολλούσε. Δήλωσε τεράστια υπερηφάνεια για το κόμμα, που μέχρι σήμερα έχει δωσει πολλές εκλογικές μάχες.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σάενθ Σανταμαρία, δήλωσε: «Το Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε τις εκλογές».

Ιγκλέσιας: Χάσαμε

Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα «μας κατέλαβαν εξ απήνης όλους εμάς που προσβλέπαμε σε κάτι διαφορετικό». Αρκέστηκε δε να πει ότι από αύριο, Δευτέρα «θα ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα». «Περιμέναμε διαφορετικά αποτελέσματα, ανησυχούμε για την άνοδο του συντηρητικού μπλοκ και του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις πρώτες δηλώσεις του.

Νωρέτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».

Σάντσεθ: Το PSOE παραμένει το κυράρχο αριστερό κόμμα

Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) Πέντρο Σάντσεθ, τόνισε πως το κόμμα του, που ήρθε δεύτερο, παραμένει το κυρίαρχο αριστερό κόμμα της Ισπανίας. Τόνισε δε ότι οι σοσιαλιστές θα αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα υπέρ του λαού. «Πρέπει να βρούμε καινούργιες λύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της διαφθοράς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σάντσεθ.

Πήρε σχεδόν όλες τις επαρχίες ο Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, θριάμβευσαν στις εκλογές, αυξάνοντας τις έδρες του στο νέο κοινοβούλιο.

Σε όλες τις επαρχίες πρώτευσε και ειδικότερα: Σε Γαλικία, Αστούριας, Καντάμπρια, Καστίλη, Καστίλη Λα Μάντσα, Αραγονία, Βαλένθια και Μούρθια, τα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες νήσους.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας ψηφίστηκε μόνο από δύο επαρχίες, τη Γέιδα και τη Χιρόνα, καθώς Βαρκελώνη και Ταρραγόνα ψήφισαν Podemos.
Από τους Ανδαλουσιάνους, όλες οι επαρχίες ψήφισαν το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, εκτός από Ουέλβα, Σεβίλλη και Χαέν που ψήφισαν τους Σοσιαλιστές. 

Το Λαϊκό Κόμμα της Ναβάρας, πήρε την ομώνυμη επαρχία στη μοναδική του επιτυχία.