Sunday 19 June 2016

Η Γερμανία τα βάζει με τον Γιούνκερ μέσω του Spiegel: Ανάβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, πίνει πολύ

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του περιοδικού Spiegel, ασκεί το Βερολίνο.

Μεταξύ άλλων στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Γιούνκερ βλέπει τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης και όχι ως εκείνον που πρέπει να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών.

Αφορμή για τη δριμεία κριτική, η οποία ασκείται και επί προσωπικού, αφού ο συντάκτης του άρθρου αφήνει υπονοούμενα ακόμη και για την έφεση του προέδρους της Κομισιόν στο τσιγάρο και στο αλκοόλ, γίνεται με αφορμή το ταξίδι Γιούνκερ στην Αγία Πετρούπολη και η χειραψία του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από αξιωματούχους της ΕΕ για το ταξίδι Γιούνκερ στη Ρωσία με ορισμένους να χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο του ταξιδιού ακόμη και ως «πραξικόπημα». «Αλλά ο 61χρονος Γιούνγκερ», συνεχίζει το Spiegel, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν πεπεισμένος ότι είχε δίκιο.

Το Spiegel δεν βλέπει ως έκπληξη τη στάση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως αυτή έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο ακανόνιστη συμπεριφορά του», σημειώνει.

Πάντως, το γερμανικό περιοδικό θέλοντας να δείξει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει προβεί και στο παρελθόν σε ανάλογες ενέργειες φέρνει διάφορα παραδείγματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με το περιοδικό να σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα.

Το Spiegel χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Γιούνκερ «εξαιρετικά προβληματική» και σημειώνει ότι η υπομονή για τη συμπεριφορά Γιούνκερ φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.

Και καταλήγει το γερμανικό περιοδικό: «Το στιλ ηγεσίας του Γιούνκερ θυμίζει όλο και πιο πολύ τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεν είχε τη φήμη ότι ενδιαφέρονταν υπερβολικά για τις λεπτομέρειες. Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico έγραψε πρόσφατα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τον ίδιο, καταλήγει το Spiegel».