Thursday 23 June 2016

Αμετανόητος Πιστόριους: «Η Ρίβα δεν θα ήθελε να χαραμίσω την ζωή μου στην φυλακή»

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ έδωσε ο Όσκαρ Πιστόριους και περιγράφει όλα όσα έγιναν το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 που στέρησε την ζωή από την σύντροφο της ζωής του.

Ο Πιστόριους, ισχυρίζεται ότι ήταν ένα ατύχημα όλα όσα συνέβησαν: «Άκουσα έναν θόρυβο από την τουαλέτα και πριν το καταλάβω πυροβόλησα 4 φορές».

Για την στιγμή που ανακάλυψε το πτώμα της συντρόφου του στο μπάνιο είπε: «Άνοιξα την πόρτα του μπάνιου και είδα την Ρίβα να κείτεται στην τουαλέτα. (στο σημείο αυτό λύγισε) και τότε κατάλαβα ότι την είχα σκοτώσει. Κατάλαβα ότι ήταν νεκρή. Και έπεσα στα γόνατα και την τράβηξα στην αγκαλιά μου. Και την έβαλα στο πάτωμα και τραβηξα την κουρτίνα του μπάνιου και την έβαλα προσκέφαλό της».

Και συνεχίζει: «Υπήρχε αίμα παντού», είπε κλαίγοντας «Τόσο αίμα και δεν ήξερα τι να κάνω!»
«Προπάθησα να την σηκώσω αλλά υπήρχε τόσο αίμα που δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος. Και νόμιζα ότι η Ρίβα άρχιζε να αναπνέει και προσπάθησα να της κάνω τεχνητή αναπνοή αλλά υπήρχε τόσο αίμα!» Ο Πιστόριους στο σημείο αυτό κλαίει γοερά και φεύγει από τον χώρο για να προσπαθήσει να συνέλθει.

Σε άλλο σημείο, η φωνή του σπάει και κοιτάζοντας το πάτωμα λέει: «Αφαίρεσα την ζωή της Ρίβα και πρέπει να ζήσω με αυτό. Μυρίζω ακόμα το αίμα. Το αισθάνομαι στα χέρια μου. Γνωρίζω τον πόνο που αισθάνονται όλοι όσοι την αγαπούσαν. Αισθάνομαι τον ίδιο πόνο».

Λέει ακόμα: «Μισώ τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι πως έγινε αυτό;»
Είπε ότι πολλές φορές ξυπνάει άρρωστος ή κλαίγοντας γιατί ονειρεύεται την Ρίβα. «Ονειρεύεσαι ότι ξυπνάς δίπλα της. Και όταν ξυπνάς στ’ αλήθεια καταλαβαίνεις την πικρή αλήθεια. Είναι χειρότερο από εφιάλτης». Λέει επίσης ότι είναι πρόθυμος να περάσει 10 χρόνια στην φυλακή για τον θάνατο της φίλης του αλλά επιμένει ότι δεν θα έπρεπε να περάσει ούτε μια ημέρα στην φυλακή για την δολοφονία της.

«Αυτό που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσω είναι ότι κατηγορούμαι για φόνο». Και προσθέτει: «Δεν θέλω να πάω πίσω στην φυλακή. Δεν θέλω να χαραμίσω την ζωή μου στην φυλακή. Αν μου δινόταν η ευκαιρία για λύτρωση θα το έκανα βοηθώντας τους αδύναμους όπως έκανα στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι αν η Ρίβα μπορούσε να με δει τώρα δεν θα ήθελε να χαραμίσω την ζωή μου πίσω από τα κάγκελα».

Η συνέντευξη του Πιστόριους δόθηκε στο ITV και τα γυρίσματα έγιναν στο σπίτι του θείου του Πιστόριους στην Πρετόρια όπυ ζεί περιμένοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Ιουλίου.