Saturday 18 June 2016

Αποκλεισμός-σοκ της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων μένει η Ρωσία, μετά από απόφαση της IAAF!

Οπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε επίσημη συνέντευξη τύπου στη Βιέννη, οι Ρώσοι δεν εκπλήρωσαν τα προαπαιτούμενα της IAAF και έτσι η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να μην άρει τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, θέτοντας την εκτός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και Ολυμπιακών Αγώνων.

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά το πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ της ρωσικής ομοσπονδίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε ο πρόεδρος της IAAF, ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόου. Και συμπλήρωσε: «Είναι μια δυσάρεστη ημέρα για όλους, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, δεν ελήφθη απερίσκεπτα».

Από την πλευρά του, ο Νορβηγός Ρούνε Άντερσεν, που σχετίζεται με τις έρευνες αντιντόπινγκ, σημείωσε ότι η Ρωσία απέχει 18 με 24 μήνες από το να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι εξετάζεται ειδικός κανονισμός προκειμένου να λάβουν μέρος στο Ρίο «καθαροί» αθλητές, αλλά όχι με τη σημαία της Ρωσίας. «Η Ρωσία πρέπει να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα. Εφόσον γίνει αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι από το τέλος του 2015 η IAAF είχε αποφασίσει την αποβολή της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου από τις τάξεις της και τον αγωνιστικό αποκλεισμό των αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τώρα, πλέον, αναμένονται αντιδράσεις τόσο από τους αθλητές όσο και από την κυβέρνηση της Ρωσίας, που υποστηρίζει ότι έχει κάνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

«Καταλαβαίνω ότι η IAAF πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη του ντόπινγκ, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο να απαγορεύσουν σε εμένα και στους άλλους "καθαρούς" αθλητές να αγωνιστούν στους Αγώνες», έγραψε σε άρθρο της στους New York Times η Ρωσίδα επικοντίστρια Γελένα Ισινμπάγεβα.