Thursday 23 June 2016

Ωρα μηδέν -Οι Βρετανοί ψηφίζουν για Brexit ή Bremain, ιστορικό δημοψήφισμα

Έφτασε η στιγμή για το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκατομμύρια Βρετανούς να οδηγούνται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους. Στην ψηφοφορία, που θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος έως τα μεσάνυχτα, οι Βρετανοί καλούνται να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».




Ο
ι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής «ναι/όχι», που κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής. Να σημειωθεί εδώ ότι στην Ουαλία τα ψηφοδέλτια θα είναι γραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.



Πάντως, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία για μία απο τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα εκλογικό θρίλερ, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα προβάδισμα στο Bremain μεν, οριακό δε, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να προβλέπεται να εξελιχθεί σε... θρίλερ!

Χαρακτηριστικό είνα το γράφημα της ιστοσελίδας «WhatUKthinks», το οποίο και παρουσιάζει τον μέσο όρο των 6 πιο πρόσφατων μετρήσεων κοινής γνώμης και δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι οριακή. Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ (Bremain-In-Yes) αποτελούν το 51%, ενώ όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας (Brexit-Out-No) αποτελούν το 49%.



Ετσι, όλα δείχνουν ότι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος θα είναι οι αναποφάσιστοι, που υπολογίζονται στο 10% του εκλογικού σώματος. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει επίσης και το ποσοστό συμμετοχής, με την αυξημένη προσέλευση να ωφελεί, σύμφωνα με αναλυτές, την παραμονή της χώρας στους κόλπους της ΕΕ.

Πότε θα υπάρχει ασφαλές αποτέλεσμα

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».

Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, το 2014.

Επίσης, εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δοθεί και από την πορεία της στερλίνας και την τάση των αγορών, καθώς όλες οι μεγάλες τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα κάνουν τα δικά τους exit polls και άρα θα έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει πολύ νωρίτερα -και, όπως είναι λογικό, αναλόγως θα κινηθούν.

Αναλυτικά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις:

  • Δημοσκόπηση ComRes: Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής αύξησε το προβάδισμά της

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το προβάδισμά της επί της εκστρατείας υπέρ του Brexit, κατέδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV και δημοσιεύθηκε χθες.

Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τη 17η ως την 22η Ιουνίου, κατέδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με έξι μονάδες, συγκεντρώνοντας το 48%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου.

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun την 14η Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.

  • Δημοσκόπηση YouGov: Το Bremain ανέκτησε το προβάδισμα

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.
J.P. Morgan: Μικρό προβάδισμα το Bremain

Η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan σε μια ανάλυσή της, που βασίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα Πέμπτη στη Βρετανία και θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αποχωρήσει από αυτήν, εκτίμησε πως το στρατόπεδο της παραμονής έχει ισχνό προβάδισμα.

«Στη βάση των ανά χείρας δεδομένων (...) η "Παραμονή" έχει προβάδισμα 2 εκατοστιαίων μονάδων, με το 9% των ψηφοφόρων αναποφάσιστο», ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της τράπεζας, σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εκτίμηση της τράπεζας για την τάση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως στην πραγματικότητα η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ακόμη πιο μικρό προβάδισμα, το οποίο «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,6%».

Ο Μπαρ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος, «υποκειμενικά», θεωρεί πως η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι 45%, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν 25%.


S&P: Ταχεία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

"Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την ΕΕ την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο Κρέιμερ, σύμφωνα με την Bild, σε περίληψη του άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρέιμερ επανέλαβε ότι στο ενδεχόμενο εξόδου η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη και λογική, εν μέρει διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου της χώρας.

Ο ίδιος είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ότι μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, δεδομένων των εκτεταμένων πολιτικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών συνδέσμων που διατηρεί η χώρα στην Ευρώπη.


Η G7 θα εκδώσει κοινό ανακοινωθέν σε περίπτωση Brexit

Οι οικονομικοί ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, οι οποίες είναι γνωστές συλλογικά ως ομάδα G7, θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα τονίζουν την ετοιμότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οικονομικές αρχές των G7 διαπραγματεύονται μια πρόταση κειμένου το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί σήμερα, είπαν αξιωματούχοι που διατήρησαν το καθεστώς της ανωνυμίας τους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο μπορεί επίσης να εκδώσει μια δήλωση ξεχωριστά για να προλάβει το ενδεχόμενο πρόκλησης υπερβολικής ανόδου του γιεν σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.