Friday 15 July 2016

Διάγγελμα Ερντογάν μέσω Skype- Τούρκοι βγείτε στους δρόμους!

Τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν είναι κατά άλλους εξαφανισμένος και κατ΄ άλλους βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό. Σε κάθε περίπτωση όλα τα πρακτορεία μεταδίδουν πως ο Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του και τον έχουν φυγαδεύσει οι φρουροί του στο Μόντρουμ και από εκεί ετοιμάζει την «άμυνά» του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, λέγοντας πως: «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη. Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση θα πληρώσουν με τον μεγαλύτερο τίμημα». Σε δηλώσεις του στο NTV τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον υπεύθυνο λαό».

Ο Στρατός έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση πως έχει αναλάβει τον έλεγχο στη χώρα. Ο δημοσιογράφοςτης Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραικόπημε εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης φάκελος για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και τις αναφορές για πραξικόπημα στην Τουρκία, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα για «σταθερότητα, συνέχιση και ειρήνη» στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον ομόλογό του Αμερικανό, στη Μόσχα, για το ζήτημα της Συρίας, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα και να επικρατήσει ψυχραιμία.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έσωσε οδηγίες στους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, να παραμείνουν στα ξενοδοχεία που διαμένουν και να επιδείξουν ψυχραιμία.

Ποιος είναι ο Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται ότι είναι πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτικήφυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ (που σημαίνει υπηρεσία στα τουρκικά) και ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διδάσκει την ήπια έκδοση του Ισλάμ,ππου πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.

Έχει ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και είναι επικεφαλής του κινήματος Γκιουλέν που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.