Wednesday 20 July 2016

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη Τουρκία - T.Λιου: «Να ελαφρυνθεί άμεσα το ελληνικό χρέος λόγω Τουρκίας»

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνέδεσε την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, με την ανάγκη να προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, αφού πλέον είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ "τρέμουν" στη ιδέα να υπάρξει αναταραχή στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τζακ Λιου χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα γεγονότα στην Τουρκία, για να ενισχύσει το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπουν στέρεες βάσεις στην ελληνική οικονομία.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή] θα αλλάξει το κλίμα με το οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, απλά επειδή από μόνο του είναι το σωστό, και σε μία εποχή στην οποία η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της», είπε ο Τζακ Λιου, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο Αμερικανός τόνισε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως περιοχή διέλευσης των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία στην Ευρώπη, έδωσαν νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. «Πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια για να έχεις ισχυρή Ελλάδα», είπε, καλώντας την ελληνική ηγεσία να έχει πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση χρέους, ο Λιου εξέφρασε την άποψη ότι φαίνεται πως τα δύο «στρατόπεδα» έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους δανειστές. Οπως ανέφερε, πλέον υπάρχει μία ευρύτερη συμφωνία για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης χρέους. «Οι λεπτομέρειες προφανώς θα έχουν σημασία, σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν «φιλικοί» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι έχασαν την ευκαιρία να «επιδιορθώσουν» τις ιταλικές τράπεζες νωρίτερα.