Thursday 28 July 2016

Ρίο: Πτώματα στα νερά που θα γίνουν οι αγώνες κολύμβησης και κωπηλασίας

Καλωσήρθατε στο Ρίο, μην ενοχλείστε από τα πτώματα. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία τρόμου, αλλά είναι όμως η πραγματικότητα. Μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία και στον θαλάσσιο χώρος όπου κολυμβητές και κωπηλάτες θα διαγωνιστούν επιπλέουν πτώματα. Οι εικόνες σοκάρουν και οι διοργανωτές λένε στους αθλητές «να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά».

Οι Αυστραλοί κωπηλάτες είναι αδύνατον να προπονηθούν σε έναν υδάτινο χώρο που είναι γεμάτος από σκουπίδια που επιπλέουν ακόμα και πτώματα. Η παραλία της Κόπα Καμπάνα όπου θα διεξαχθεί η μαραθώνια κολύμβηση είναι μολυσμένη και οι αθλητές φοβούνται για το δέρμα τους και την υγεία τους. Είναι απορίας άξιο πώς ένας αθλητής θα μπορέσει να βουτήξει σε τόσο βρόμικα νερά ή πώς θα διεξαχθούν οι αγώνες κωπηλασίας όταν επιπλέουν πτώματα και τεράστια αντικείμενα.

Περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αθλητές κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες εξαιτίας του μολυσμένου νερού. Οι αρχές της Βραζιλίας από την πλευρά τους λένε ότι έχουν κάνει προσπάθειες να καθαρίσουν τα νερά. Βέβαια οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατον να κολυμπήσει άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες υγιεινής.

«Είναι σίγουρο πώς οι αθλητές που θα κολυμπήσουν σε αυτά τα νερά κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρές μολύνσεις«, είπε γιατρός ολυμπιακής ομάδας ενώ οι αθλητές δηλώνουν αηδιασμένοι από τις συνθήκες και τις καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ρίο.