Saturday 16 July 2016

Ο Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία από το αεροδρόμιο: Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη, δεν φεύγουμε, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε

Μετά από το διάγγελμά του, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε και σε υποστηρικτές του, έξω από το αεροδρόμιο.

«Η κυβέρνηση δεν φεύγει. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους.Ο Ερντογάν απευθύνθηκε «σε εκείνους στην Πενσιλβάνια», όπως είπε, εννοώντας τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο νωρίτερα είχε υποδείξει ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος και τους υποστηρικτές του, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν το έθνος. «Αρκετά. Αν έχετε το θάρρος, επιστρέψτε στην Τουρκία», είπε και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στις πλατείες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

«Η κυβέρνηση θα πετύχει. Από τις υψηλότερες έως τις χαμηλότερες βαθμίδες των αξιωματικών, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και έχει τον έλεγχο. Ο λαός εξέλεξε έναν πρόεδρο και ο πρόεδρος είναι εδώ», είπε ακόμη ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι πραξικοπηματίες έβγαλαν τα τανκς, αλλά «οι άνθρωποί μου», τα πήραν πίσω.

Το πλήθος, αρκετές χιλιάδες άτομα σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, ενώ ο ίδιος κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Δήλωσε ακόμη πως η αναταραχή συνεχίζεται στην Άγκυρα και πως ελπίζει ότι θα τελειώσει σύντομα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines επανελήφθησαν.