Friday 8 July 2016

Euro2016: O «νέος Πλατινί» έστειλε (2-0) τη Γαλλία στον τελικό

Ο Αντουάν Γκριεζμάν ζήλεψε τα όσα έκανε ο Κριστιάνο Ρονάλντο (ένα γκολ και μία ασίστ), στον ημιτελικό Πορτογαλία – Ουαλία και με δύο γκολ (από ισάριθμα δώρα της Γερμανικής άμυνας) οδήγησε τη Γαλλία στον θρίαμβο και στην πρόκριση στον τελικό της Κυριακής κόντρα στην Πορτογαλία.

Με τα δύο γκολ ο Γκριεζμάν έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο δεύτερος στη λίστα παίχτης με τα περισσότερα γκολ σε τελική φάση Euro με 6 καθώς μπροστά του βρίσκεται μόνο ο μεγάλος Μισελ Πλατινί με τα 9 γκολ που πέτυχε την προηγούμενη φορά που οι τρικολόρ κατέκτησαν τον τίτλο των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης (που θα έχει την ευκαιρία να πάρει και την ρεβάνς από τον Ρονάλντο για τον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) είναι πλέον και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης έχοντας έξι τέρματα και σίγουρα οι Γερμανοί θα κάνουν αρκετό καιρό να τον ξεχάσουν.

Πόσο μάλλον όταν έχασαν ένα παιχνίδι, όπου στο μεγαλύτερο μέρος του (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) κυριάρχησαν πλήρως, αλλά κατάφεραν με τα δικά τους λάθη να χάσουν.


Οι γηπεδούχοι με την ώθηση της κερκίδας ξεκίνησαν καλύτερα και μόλις στο 7’ άγγιξαν το γκολ. Γκριεζμάν και Εβρά άλλαξαν με εξαιρετικό τρόπο τη μπάλα αδειάζοντας την Γερμανική άμυνα και ο πρώτος βρέθηκε σε θέση βολής με τον Νόιερ να διώχνει εντυπωσιακά τη μπάλα.


Αυτή η φάση όμως λειτούργησε ευεργετικά για τους Γερμανούς που άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο του αγώνα κι από ένα σημείο και μετά το ματς παιζόταν στο μισό γήπεδο και προς την εστία του Γιορίς.

Η πρώτη γερμανική απειλή εκδηλώθηκε στο 13’ με το γύρισμα του Τσαν και το άστοχο σουτ του Μίλερ κι η πρώτη μεγάλη φάση σημειώθηκε στο 14’ όταν ο Γιορίς έδιωξε με τρομερή επέμβαση το σουτ του Τσαν.


Οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα, οι Γερμανοί πίεζαν συνεχώς και στο 26’ ο Γιορίς απογειώθηκε για να διώξει το μακρινό σουτ του Σβαϊνστάιγκερ σε κόρνερ, ενώ στο 30’ Μίλερ και Οζίλ δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τον πανικό της γαλλικής άμυνας και να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Οι τρικολόρ σ’ όλο αυτό το διάστημα είχαν δύο τελικές με μακρινά φάουλ του Παγέτ, ωστόσο στο τελευταίο πεντάλεπτο ξύπνησαν.

Στο 40’ ο Γκριεζμάν από πλεονεκτική θέση σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Νόιερ, στο 42’ ο Ζιρού κέρδισε τη μονομαχία από τον Μπόατενγκ κι έφυγε μόνος του αλλά ο Χέβεντες με εκπληκτικό σπριντ τον πρόλαβε και με προβολή του πήρε τη μπουκιά από το στόμα για να φτάσουμε στις καθυστερήσεις.

Από την εκτέλεση κόρνερ ο Εβρά πήρε την κεφαλιά, ο Σβαϊνστάιγκερ απλωσε το χέρι του και με την υπόδειξη του βοηθού ο Ριτσόλι (με μια μικρή καθυστέρηση) έδειξε την άσπρη βούλα με τον Γκριεζμάν να νικά τον Νόιερ ανοίγοντας το σκορ.

Η Γαλλία ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με κεκτημένη ταχύτητα από το πρώτο, ωστόσο στο 47’ και με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων ο Μπόατενγκ έσωσε δύο φορές την εστία του κοντράροντας τα σουτ των Ζιρού, Γκριζμάν.

Μετά το 50’ η Γερμανία πήρε και πάλι τα ηνία του αγώνα με τους παίκτες του Ντεσάμπ να δίνουν χώρο στους αντιπάλους τους, χωρίς όμως να απειλούν τον Γιορίς.

Οι Γάλλοι πλέον είχαν κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία τους κι ο Λεβ αφού πρώτα έκανε αναγκαστική αλλαγή (τραυματίστηκε ο Μπόατενγκ), έριξε στο 67’ στο παιχνίδι και τον Γκέτσε φορτώνοντας την μεσοεπιθετική του γραμμή, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ήρθε το 2-0!

Από την σέντρα του Πογκμπά ο Νόιερ έδιωξε λανθασμένα με τον Γκριεζμάν να παίρνει το ριμπάουντ και με κοντινή προβολή να περνά τη μπάλα κάτω από πόδια του Γερμανού τερματοφύλακα διπλασιάζοντας τα προσωπικά του γκολ.

Κι ενώ όλοι πίστεψαν ότι το ματς εκεί είχε τελειώσει, η Γερμανία μέσα σε πέντε λεπτά έχασε τέσσερις σπουδαίες ευκαιρίες για να μειώσει το σκορ.

Αρχικά στο 74’ όταν ο Κίμιχ εξαπέλυσε με το αριστερό έναν κεραυνό σημαδεύοντας την συμβολή των δοκαριών του Γιορίς ενώ στο 76’ ο Ντράξλερ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Γάλλου γκολκίπερ.

Στο 79’ από την σέντρα του Κρόος ο Σανέ έκανε την προβολή, όμως η μπάλα βρήκε σε σώμα Γάλλου αμυντικού και πέρασε δίπλα από δοκάρι και στη συνέχεια της φάσης ο Μουστάφι σχεδόν από το ύψος της μικρής περιοχής κατάφερε να στείλει τη μπάλα στην κερκίδα.


Οι Γερμανοί κυνήγησαν με λύσσα το γκολ μέχρι το τέλος, ωστόσο είτε ο Γιορίς (στο 89’ έβγαλε με απίστευτο τρόπο την κεφαλιά του Σανέ) είτε η αστοχία των παικτών του Λεβ δεν επέτρεψαν να αλλάξει κάτι και το τελικό σφύριγμα του Ιταλού διαιτητή Ριτσόλι βρήκε τους Γάλλους να πανηγυρίζουν έξαλλα την πρώτη τους νίκη επί των Γερμανών σε τελική φάση Euro ή Μουντιάλ μετά το 1958.

Οι ενδεκάδες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (61' Μουστάφι), Χέβεντες, Χέκτορ, Κρόος, Τσαν (67' Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ (79' Σανέ), Ντράξλερ, Οζίλ, Μίλερ

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουϊντί, Σισοκό, Γκριζμάν (91' Καμπάιγ), Παγέτ (71' Καντέ), Ζιρού (78' Ζινιάκ)