Monday 11 July 2016

Πώς το Brexit ωθεί Βρετανούς βουλευτές να ζητούν την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Νέα προσπάθεια να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ξεκίνησε διακομματική επιτροπή βουλευτών της Βρετανίας.

To αίτημα κατατέθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη στιγμή που τα Μάρμαρα πέρασαν στα «χέρια» της βρετανικής κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου από τον Ελγιν.

Τι έγινε το 1816; Μετά από υποθήκευση της συλλογής του Ελγιν από το βρετανικό κράτος, ο Βρετανός διπλωμάτης αναγκάστηκε να πουλήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία και τα μετέφερε στο μουσείο. Πριν πραγματοποιηθεί η τελική συναλλαγή, εξεταστική επιτροπή είχε προχωρήσει στη μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης, με τα πορίσματα να θέτονται στον βρετανικό κοινοβούλιο.

Στη συνεδρίαση, που έγινε τότε, υπήρξαν σκεπτικιστικές σκέψεις και απόψεις, που ζήτησαν την επιστροφή των Μαρμάρων, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Ετσι, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποθηκεύτηκαν στο βρετανικό μουσείο.

Το ζήτημα επιστροφής των Μαρμάρων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, έχοντας από τη μία πλευρά την βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο, που επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα τους και από την άλλη την Ελλάδα και τους διεθνείς υποστηρικτές της, που ζητούν την επανένωση των γλυπτών με τον Παρθενώνα.

Η νέα προσπάθεια θα παρουσιαστεί στην επέτειο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών υπό τον βουλευτή Mark Williams, με την υποστήριξη του Συντηρητικού Jeremy Lefroy και 10 ακόμη βουλευτών, του κόμματος SNP και του Plaid Cymru.

«Αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης σύρθηκαν και πριονίστηκαν μακριά από τον Παρθενώνα», υποστηρίζει ο Mark Williams και προσθέτει:

«Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό που έγινε λάθος τότε».

Αυτά τα γλυπτά είναι από τα καλύτερα που δημιουργήθηκαν ποτέ και ο Παρθενώνας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Ευρώπης. Ο Γάλλος ποιητής Alphonse de Lamartine τα είχε περιγράψει ως το «πιο τέλειο ποίημα που γράφτηκε ποτέ σε πέτρα πάνω στην επιφάνεια της Γης».

Ο Andrew George, επικεφαλής της βρετανικής ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζει πως τα γλυπτά ανήκουν «στις πιο αξιόλογες αρχαιότητες του κόσμου» και ο κόσμους θα πρέπει να τα βλέπει στις θέσεις τους, ενώ υπογράμμισε πως αποτελούν εθνικό σύμβολο της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. George επισημαίνει πως η επιστροφή των Μαρμάρων είναι πλέον πιο ισχυρή, αν αναλογιστεί κανείς το Brexit. «Θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας να αποδείξει πως η έξοδος από την ΕΕ δεν περιλαμβάνει εσωστρέφεια και ξενοφοβικές τάσεις προς την Ενωση, αλλά σιγουριά και ικανότητα».

«Και θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη απόδειξη γενναιοδωρίας και ευσπλαχνίας από το να να κάνουμε ό,τι θα ήταν πιο σωστό για τους Ελληνες», ισχυρίζεται.

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει, όπως σημειώνει ο Independent, πως η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της επανένωσης. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας The Times αναφέρει πως 1 στους 2 θέλουν την επιστροφή, ενώ σε δημοσκόπηση της Ipsos-Mori το 69% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων.