Friday 1 July 2016

Μπαγκλαντές: Νέο μακελειό από το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων σε ένα εστιατόριο στη διπλωματική συνοικία της Ντάκα, μετέδωσε το «πρακτορείο» Amaq που πρόσκειται στη τζιχαντιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Amaq, περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή. Ωστόσο τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους και αρκετούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, γύρω στις 21.20, τοπική ώρα, οι ένοπλοι δράστες εισέβαλαν στο εστιατόριο Holey Artisan Bakery όπου συχνάζουν κυρίως ξένοι που διαμένουν στο Μπανγκλαντές και άνοιξαν πυρ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το εστιατόριο και αντάλλαξαν πυρά με τους ενόπλους.

Μέσα στο εστιατόριο βρίσκονταν αρκετοί υπήκοοι ξένων χωρών, οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι των 8-9 ένοπλων εισβολέων, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Μπαγκλαντές.

Ο Μπέντζιρ Άχμεντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αρχές σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων καταρχάς με ειρηνικό τρόπο.

Σύμφωνα με το Russia Today, τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Αναφορικά με τον αριθμό των τραυματιών, το ρωσικό πρακτορείο μεταδίδει ότι αγγίζουν τους 35.

Όπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα με βάση μαρτυρίες εργαζομένων στο εστιατόριο που κατάφεραν να διαφύγουν, οι τρομοκράτες την ώρα της εισβολής φώναζαν «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») και κρατούσαν πιστόλια, μαχαίρια και βόμβες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Twitter κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την κατάσταση ομηρίας.

Το «χρονικό» του μακελειού

Λίγη ώρα μετά τις 21.20 που ξεκίνησε η επίθεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς να επιβεβαιώσει ποιοι εμπλέκονται στο περιστατικό ή ποια είναι τα κίνητρά τους, συμπληρώνοντας ωστόσο όλοι οι Αμερικανοί που εργάζονται στην αμερικανική αποστολή έχουν εντοπιστεί.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζον Κίρμπι, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ρευστή, σε εξέλιξη».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας σε ανακοίνωσή του δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ανάμεσα στους ομήρους να βρίσκονται και Ιταλοί διπλωμάτες.

Στην περιοχή, η οποία είναι διπλωματική συνοικία, έσπευσαν αμέσως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι ένοπλοι πυροδότησαν εκρηκτικά προκαλώντας πανικό.


Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές καλούσαν τα ΜΜΕ της χώρας να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση της επιχείρησης.

Έπειτα από το «συναγερμό» που σήμανε, παρακείμενα κτίρια διπλωματικών αποστολών εκκενώθηκαν προληπτικά. Την ίδια ώρα, στο Διαδίκτυο ξεκίνησαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φωτογραφίες από τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της περιοχής.

Όλα αυτά, έπειτα από την εκτέλεση Ινδουιστή ιερωμένου από φανατικούς ισλαμιστές και ενώ οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους αυξάνονται τον τελευταίο καιρό παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τζιχαντιστική παρουσία στη χώρα.